Zadel uit één materiaal

De techniek van moeder natuur

Rethink.

Zoals veel producten bestaat een fietszadel uit veel verschillende aan elkaar gelijmde en gelaste materialen. Als één onderdeeltje het begeeft is het onlosmakelijk met alle andere onderdelen verbonden. Dat betekent dat als er een scheurtje in je zadeldekje zit je het hele zadel kunt weggooien: 5% is kapot, 100% is waardeloos. Grote waarde-vernietiging; economisch en ecologisch. Wij als ontwerpers zijn al decennia bezig om dat slimmer te doen: producten maken die makkelijk uit elkaar kunnen zodat je een onderdeel kunt vervangen en materialen van elkaar kunt scheiden voor recycling.

Maar er is nog een andere manier: te rade gaan bij moeder natuur zelf. Wel zo slim. Als we de miljoenen jaren evolutie zouden zien als een jaar, dan is de industriële revolutie een fractie van een seconde. Van de natuur valt dus een hoop te leren. In plaats van te blijven denken in het soort oplossingen dat we in pakweg de afgelopen 200 jaar hebben bedacht kunnen we ook putten uit de enorme database van vernuftige oplossingen die de natuur in miljoenen jaren heeft ontwikkeld.

De natuur creëert vaak functies door de structuur en de vorm waarin. Het is mogelijk om met één materiaal verschillende eigenschappen te creëren, puur door met de structuur te spelen.

Design.

We werkten samen met biologen van Universiteit Utrecht om te leren van de constructie van planten en bomen.

  • Ondersteuning, demping en comfort zijn ontworpen als vorm en structuur, zoals we die in de plantenwereld aantreffen.
  • Om deze vormen en structuren te kunnen maken moesten we ze ‘laten groeien’ in plaats van persen, gieten of snijden, zoals gebruikelijk is. 3D printen komt het dichtst bij groeien al is het nog niet helemaal ‘plantaardig’.
  • Met onze partners op het gebied van materiaal en printtechnologie ontwikkelden we de vorm verder binnen de mogelijkheden van die technologie: het sinteren van nylonpoeder.
Change.

Een zadel uit één materiaal en met optimaal individueel comfort. Met als enorme bonus een hele goede ventilatie door de open structuur.

Het zadel is uiteindelijk weer helemaal te hergebruiken omdat het materiaal niet vermengd is met andere materialen en in dezelfde hoge kwaliteit opnieuw kan worden toegepast.

Partners en advies: Universiteit Utrecht, Bartlett School of architecture, 3D systems.

Wil je meer weten over ons en onze aanpak?