Widek snelbinderhaken

It's all in the details

Rethink.

Een fiets is een product dat is samengesteld uit een frame en tal van andere onderdelen: kettingkasten, lampjes, spatborden, trappers; stuk voor stuk halffabrikaten vervaardigd door verschillende producenten. Bij het inkopen van deze onderdelen is het niet altijd eenvoudig om de  vormtaal of kleur te vinden die harmonieert met het eindproduct. Neem nu snelbinders: De haken zijn vaak uitgesproken vormgegeven, niet in de juiste verhouding en overdadig gedetailleerd. Daarnaast worden de nieuwe E- en Cargo- bikes steeds volumineuzer, en dan voelen de traditionele snelbinders toch wat klein en fragiel aan. Vandaar de vraag van Widek: Kunnen we geen beter passende snelbinders maken?

Design.

We zijn vertrokken vanuit de functie: Met een dubbel zo brede strap als uitgangspunt ontwierpen we twee nieuwe binderhaken.

  • We schetsten verschillende vormen voor de haak, die universeel toepasbaar zijn op verschillende framesoorten.
  • Daarbij is de functie leidend geweest voor de vormgeving, niet het merk van de afzender
  • We bedachten twee alternatieven:
    • Een punt, een richtingsloze vorm die rank en speels oogt en verwijst naar ringen, die je herkent van nadere bevestigingsoplossingen
    • en een lijn, die van de binder doorloopt in de haak en door de plaatselijke verdikking als een logisch stevig en solide handvat aanvoelt.
  • In beide ontwerpen vind je een doorkijkje dat de verschillende materialen visueel met elkaar verbindt en doet denken aan een gesp.De detaillering accentueert zo de kwaliteiten van het gebruikte materiaal.
  • The detailing emphasizes the qualities of the used material.
Change.

Niet schreeuwerig, maar wel opvallend mooi. Deze snelbinders vormen een krachtig gebaar, dat goed blend met alle mogelijke fietsen en smaken. It’s all in the details!

Wil je meer weten over ons en onze aanpak?