Toiletknop Wisa-Fluidmaster

Een klein kunstwerkje aan de wand

Rethink.

Voor Wisa-Fluidmaster, 's werelds grootste fabrikant van onderdelen en accessoires voor toiletreservoirs, ontwierp studioMOM een nieuwe toiletknop. Onze benadering ging verder dan alleen het ontwerp van een functioneel object; we doken in de context waarin dit alledaagse item functioneert. In moderne toiletruimtes vind je zelden nog een zichtbaar reservoir. De gebruiker is hierdoor steeds minder bewust van hoe het van hoe het spoelsysteem werkt en het watergebruik dat daarmee gepaard gaat. Moderne inbouw-reservoirs laten vaak ruimte voor een schapje tegen de wand, waardoor de techniek onzichtbaar wordt en toiletruimtes steeds meer op kleine heiligdommen gaan lijken: De kleinste kamer van het huis wordt aangekleed met kaarsen, schilderijen en verjaardagskalenders. Hoe past een moderne toiletknop hierbij?

Design.

We wilden bewustzijn van het watergebruik terug brengen door een klein, praktisch kunstwerkje te ontwerpen:

  • Om gebruikers bewust te maken van watergebruik, hebben we een verlichte lijn op het paneel geïntegreerd. Deze lijn geeft aan hoe vol het reservoir is. Bij het indrukken van de grote knop dooft de lijn volledig tijdens het spoelen, terwijl deze bij de kleine knop slechts gedeeltelijk dooft.
  • We hebben de verhoudingen van de knoppen onderzocht, resulterend in een moderne Mondriaan die een spel speelt met de hedendaagse bekleding van je toiletwand.
  • Om de aandacht op de juiste knoppen te vestigen, hebben we minimalistische graphics ontworpen die de ogen leiden naar waar de handen moeten drukken: het liefst op de kleinste waterdosering.
  • Om verbinding te behouden met de techniek, hebben we een klassieke mechanische hefboom geïntegreerd die de stop omhoog trekt. Zo blijf je in contact met de techniek achter de muur en wordt doorspoelen geen mysterieus proces.
  • In de studie hebben een kleurenpalet ontworpen van verschillende matte tinten, afgeleid van hedendaagse toiletinterieurs, zodat elke toiletruimte voorzien kan worden van een passende finishing touch.
Change.

De minimalistische vormentaal en verfijnde finish van dit concept creëert een prettige ervaring van de moderne toiletruimte waar welzijn belangrijk is. Tegelijkertijd maakt de geïntegreerde lichtstrip je bewust van het waterverbruik en geeft het inzicht in de gevolgen van je handeling.

Wil je meer weten over ons en onze aanpak?