City Parasite

Een toolbox voor ruimtelijke verandering

Rethink.

Met het oog op klimaatverandering moeten steden snel veranderen. De hoogste temperaturen meten we zomers op de versteende pleinen, straten en parkeerplaatsen. Dit terwijl kostbaar regenwater direct naar het riool wordt afgevoerd. Nu auto’s in steden steeds vaker worden geweerd, komt er zo publieke ruimte vrij voor vergroening, biodiversiteit en sociale interactie. Hoe kunnen we deze vrijgekomen ruimte naar eigen inzicht benutten en snel verandering doorvoeren?

Design.

In opdracht van opdracht Partners for Innovation bedachten we een duurzaam concept voor gemeenten: City Parasite, een toolbox voor ruimtelijke verandering. Daarmee kunnen bewoners zelf, in een handomdraai hun eigen, groene ontmoetingsplek bouwen. Tijdelijk of permanent.

 

  • Wie de beperkte stedelijke ruimte maximaal wil benutten, moet de hoogte in. Daarom ontwierpen we een set van verschillende bouwblokken waarmee burgers snel, zelf kunnen experimenteren en hun ontmoetingsplek maken, uitbreiden en verbeteren.
  • De blokken zijn ontworpen met als doel de biodiversiteit in de stad te vergroten en de bebouwde omgeving te vergroenen. Zo zijn sommige bouwblokken ontworpen om ruimte te geven aan planten en struiken en andere bouwblokken bedoeld als leefomgeving voor insecten.
  • Voor optimale toepassing sluiten de maten van de bouwstenen aan op de standaard stadstegel van 30x30cm. Bovendien zijn ze designed for disassembly: ze zijn net zo makkelijk te stapelen als te ontmantelen.
  • Het materiaal van City Parasite is afkomstig van onze samenwerkingspartner Save Plastics. Zij maken bouwmaterialen van moeilijk-herbruikbare plastics. Zo krijgt dit materiaal een nuttige functie en belanden deze plastics niet in de verbrandingsoven.
  • Het materiaal van Save plastics heeft een rauwe, natuurlijke uitstraling, is onderhoudsvrij en lekker hufterproof.
Change.

Door het niet-permanente karakter van City Parasite, kunnen gemeenten samen met hun burgers snel verandering brengen. De stad kan zo sneller vergroenen en zijn biodiversiteit versterken. Daarnaast brengt het bouwen en experimenteren buurtbewoners bij elkaar. Doordat we moeilijk herbruikbare plastics gebruiken verminderen we ook nog eens de CO2-uitstoot.  

Wil je meer weten over ons en onze aanpak?